keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Karjalanpiirakat


Aamuisesta päähänpistosta se sitten lähti. Tyttö olisi halunnut karjalanpiirakan aamupalakseen, mutta niitäpä ei ainuttakaan jääkaapista löytynyt. Tuumasta toimeen, kaapista löytyi onneksi ruisjauhopussi ja puuroriisipussi, joten ei kun leipomaan. Aamupala oli toki jo auttamatta ohi kun nämä saimme valmiiksi, mutta nyt on iltapala tehty. :) Ja meillä oli hauskaa! Nopeitahan nämä eivät ole tehdä, mutta mitäpä tällaisella sairaslomalaisella selkä-jalkakipuisella muuta on kuin aikaa. Ja tämä jos mikä on sitä näpertelyä mistä tykkään. :)

KUORI
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl margariinia

Valmista taikina sekoittamalla jauhot ja suola veteen. Lisää lopuksi margariini ja vaivaa notkeaksi taikinaksi.

TÄYTE

2dl vettä
2,5dl puuroriisiä
1 l maitoa
2 tl suolaa

Laita puuro kiehumaan. Keitä puuroriisiä vedessä kunnes vesi on melkein imeytynyt. Lisää maito, sekoita ja keitä vielä hiljalleen n. puoli tuntia. Mausta suolalla.

Valmista puuron kiehuessa kuoret. Leivo taikina tangoiksi  ja jaa 30-40 yhtä suureen palaan. Pyöritä palat palloiksi ja litistä kakkaroiksi kämmenellä. Ripota kakkaroiden väliin reippaasti jahoja ja peitä ne kelmulla etteivät kuivu. Kuivuvat melko nopeasti ja repeilevät sitten reunoiltaan, tuli testattua. Kaulitse kakkarat ohuenohuiksi kuoriksi, pinoa limittäin ja ripottele jälleen väiin runsaasti ruisjauhoja.

Aloita täyttäminen kun kaikki kuoret ovat valmiita ja puuro hieman jäähtynyt. Harjaa kuorista ylimääräiset jauhot pois. Levitä kullekin kuorelle runsas ruokalusikallinen puuroa ja jätä reunoja vapaaksi n. 1,5cm. Käännä kuoren reunat täytteen päälle ja rypytä piirakoiksi. Itse käännän ensin kummaltakin sivulta keskiosan piirakan päälle ja rypytän siitä ensin ylöspäinja sitten alaspäin. Huonosti selitetty, mutta jospa oheisista kuvista jotenkuten selviäisi mitä tarkoitan.


 

Paista 250-275 asteessa kunnes pohja ja pinta saavat vähän väriä, n. 10 minuuttia

Piirakoiden paistuessa tee valmiiksi vesi - margariini/voi seos voitelua varten. Kuumenna vesi ja lisää siihen margariinia/voita. Sivele paistettujen piirakoiden pinta kauttaaltaan seoksella ja laita piirakat astiaan joka on vuorattu leivinliinalla ja leivinpaperiarkilla. Anna piirakoiden pehmentyä leivinliinan sisällä. Nautiskele vaikkapa munavoin kanssa.

5 kommenttia:

  1. Oi, mitä herkkua olette tehneet! Nämä eivät todellakaan valmistu hetkessä ja juuri siksi niiden teko usein ainakin minulta jää. Teidän piirakat ovat vielä kaikenlisäksi kauniin mallisia. Tuo rypyttäminen ei ole sitä helpointa hommaa ;)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Ei ne rypytykset kaupan karjalanpiirakoille vedä vertoja, mutta väliäkö tuolla kun ei millään makuun vaikuta. :)

    VastaaPoista
  3. Pitäisköhän ottaa ohje talteen ja joskus kokeilla tehdä itse...

    VastaaPoista
  4. Karjalanpiirakat on niin ihania, just uunista otettuina. Ite vaan niin laiska tekemään :)

    VastaaPoista
  5. karjalanpiiraat on niin hyviä, just yöllä töissä puhuttiin että oma tekemä on niin hyvä,kun vaan malttais niitä useammin tehhä. :P

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!