keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Mansikkavaahtokarkit


Tässä seuraa siis ohjetta mansikkavaahtokarkeille, jotka tuossa etualalla kuvassa ovat. Hieman on ohje erilainen kuin aiemmin kokeilemani ja tämä on kyllä ehdottomasti parempi. Aivan ihana ohje, löysin sen Kermaruusun blogista, täältä. Lisäsin alkuperäiseen ohjeeseen vain 0,5tl mansikka-aromia. Hyvänä säilyivät vaikka teinkin karkit hieman etukäteen. Ja maku oli ihanan mansikkainen. Tässä ohje, joka löytyy siis myös tuon linkin kautta suoraan Kermaruusun blogista.


200g sokeria
0,5dl vettä
7 liivatetta
100g valkuaista (n. 3 valkuaista)
1rkl vaniljasokeria
makuaromi
elintarvikeväri
tomusokeri
maissitärkkelys
Aloita mittaamalla sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna sokeriliemi kiehuvaksi ja jatka kunnes se on 127 asteista. (Itse en omista digitalista lämpömittaria ja onnistuin ilmankin, mutta helpompaa on varmasti mittarin kanssa) Tällä välin laita liivatteet kylmään veteen muutamaksi minuutiksi ja vatkaa valkuaiset ja vaniljasokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään n. 1dl tomusokeria ja saman verran maissitärkkelystä ja siivilöi leivinpaperin päälle. Purista liivatteista vesi ja sulata mikrossa välillä sekoittaen liuokseksi. Lisäsin liivateliemeen hieman punaista elintarvikeväriä valeanpunaisen värin saamiseksi ja samaten lisäsin tuon mansikka-aromin. Kun sokeriliemi on 127 asteista, kaada se ohuena nauhana koko ajan sekoittaen valkuaisvaahdon sekaan. Jatka vatkaamista muutama minuutti ja lisää sen jälkeen liivateliemi ja jatka vatkaamista kunnes seos sakenee, muttuu kiiltäväksi ja hieman jäähtyy.   
Tässä vaiheessa laitoin massan pursotinpussiin, josta leikkasin pään pois. Pursota tankoja tomusokerilla ja maissitärkkelyksellä sirotellun leivinpaperin päälle ja anna olla huoneenlämmössä muutaman tunnin. Katkaise vaahtikset saksilla tai veitsellä ja kierittele tomusokeri-maissitärkkelyksessä kauttaaltaan. Säilytä suljetussa rasiassa.

2 kommenttia:

  1. Nam! Isompi lapsi juuri kyseli mistä vaahtokarkit tehdään, tästäpä voin näyttää! Täytyy kokeilla itsekkin tehdä :)

    VastaaPoista
  2. Nämä ovat yllättävän helppotekoisia, kunhan muistaa vahtia tuota vesi-sokerilientä. Kantapään kautta opittua, muutaman kerran olen onnistunut sen lähes mustaksi käräyttämään...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!